A lehetséges allergének száma valójában végtelen, de a legfontosabbakról, amelyek az emberben betegséget okoznak ma már egészen sokat tudunk. Ezek a következõk:
- atkák
- virágporok
- penészgombák
- háziállatok
- rovarok
- ipari vegyszerek
- gyógyszerek
- élelmiszerek
Ezek az anyagok lényegüknél fogva nem veszélyesek, hiszen teljesen ártalmatlanok azoknál, akik nem allergiásak rájuk. Valójában nem is a virágpor vagy az étel egésze az, ami allergizál, hanem csupán azok bizonyos összetevõi.
A természetben elõforduló allergének mindegyike kisebb, vagy nagyobb fehérjemolekula. A kisebbek csak azután képesek allergizáló hatásra, ha kötõdnek a szervezet saját fehérjeihez. A fehérjék (proteinek), testünk nagy molekulái, aminosav alapegységekbõl épülnek fel. Mivel szinte mindegyikük oldódik vízben, ezért képesek átjutni a testünk nyálkával borított felületein.
(Forrás: Dr. Mohácsi Edit allergológus, Szent János Kórház)
Oldalunkat már
olvasó látta!